Herinner jezelf

Herinner jezelf

“Wanneer creativiteit en intuïtie samen komen: puur geluk!”

Op een prachtige dag in mei togen Julia en ik naar de Drunense duinen. We gingen een fotoshoot maken met als thema “natuur en bewustwording”. Julia had als creatieve fotografe al een aantal mooie ideeën. Ik wist van haar deskundigheid en ondanks het feit dat ik er nog geen beeld bij had, had ik het vertrouwen dat het een mooie shoot zou worden.

Bij de duinen aangekomen, was Julia druk met het installeren van de camera. Dit gaf mij de gelegenheid om te wennen aan het idee dat ik gefotografeerd zou worden. Tegelijkertijd was ik zo blij als een kind: de omgeving was prachtig, we hadden stralend weer en ik mocht even ongegeneerd in het zand spelen. Voor mij was de dag bij aanvang al geslaagd!

Terwijl ik met mijn handen in het zand schepte en het zand door mijn vingers gleed, kwam het woord “los laten” steeds in me op. Inderdaad: net als zand dat we niet kunnen vasthouden, kunnen we ook niet vasthouden aan oude pijn, verwachtingen, overtuigingen enz enz. Is dit niet één van de grootste problemen van de mens? Vast houden en niet los kunnen laten? Het misschien wel willen, maar niet weten hoe? 

Intussen was Julia klaar met haar voorbereidingen en ik liet haar al scheppend zien hoe dit beeld van het zand een belangrijke les symboliseert. Het is zo bijzonder hoe beelden een heldere vertaling kunnen zijn van concepten.
Julia pikte het op en gaf er een vervolg aan. Ze stelde voor dat ik zou gaan staan en het zand omhoog zou gooien. Een geweldig idee, dit zou een veel krachtiger beeld geven.

Aanvankelijk was ik nogal wat houterig, maar Julia is een kei in het motiveren van de ander om een stapje verder te gaan. Ze voelt precies aan wanneer iemand wat geremd is en stimuleert de ander met humor en enthousiasme om zich meer bloot te geven. Wat ertoe leidde dat ik vol overgave het zand van de grond schepte en met een grote boog rond strooide.

Even later keek Julia op haar fototoestel wat foto’s terug en was intens blij! 
Dat bleek deze bijzondere foto te zijn:

Mijn blijdschap was minstens net zo groot. Dit beeld zegt alles waar gnosis voor staat: wanneer je los laat, ontstaat er ruimte voor liefde. 

Dit hadden Julia en ik nooit samen kunnen bedenken, ons verstand is daarvoor te beperkt. 

De fotoshoot was een samenkomst van intuïtie, overgave, vertrouwen, creativiteit en durf. Wat leidde tot bijzondere inspiratie bij Julia en uiteindelijk tot dit prachtige beeld.

Julia over Persoonlijk Portret:

“Persoonlijk portret gaat over het bewust meemaken van alle stappen die je maakt tijdens het voorbereiden en maken van foto’s. Ervaren wat dit proces met je doet, wat het in je los maakt en de positieve energie dat het geeft: wij zijn precies goed zoals we nu zijn. De natuur en het onbegrensde ervan speelt een centrale rol in het persoonlijk portret.
Uiteindelijk heb je een hele persoonlijke ervaring in beeld. Het persoonlijke portret wordt zo je eigen verhaal”.


***

November 2016
Scroll to Top