De natuur, verbeelding en je intuïtie: wat hebben ze gemeen?

Augustus 2015

Tijdens een wandeling viel mijn oog op deze bij op deze prachtige bloem. En herinnerde ik mij wat ik onlangs had gelezen over bloemen en de bestuiving. Ik wist wel dat in de natuur alles op elkaar is afgestemd. Maar dat ons ecosysteem zó ingenieus in elkaar zit, wat bijzonder!
Terwijl ik toch regelmatig langs bloemen loop, eraan ruik en de bijen erin en eruit zie kruipen.
Wat blijkt? Het stuifmeel blijft aan de zachte haartjes van het wollige lijfje van de bij plakken.

En zo bestuiven ze weer de volgende bloem. 

En zijn er bepaalde soorten bloemen die ook weer een bepaald type insect aantrekken. Zo trekken blauwe paarse en rode bloemen vooral vlinders aan. En geven bloemen op verschillende tijdstippen van de dag meer of minder geur af.
Onvoorstelbaar hoe alles in de natuur op elkaar is afgestemd en perfect werkt. Ieder insect, elke bloem en plant weet wat hij moet doen. En zo groeit alles jaar na jaar, jaargetijde na jaargetijde.

En de mens? De mens is uitgerust met "vrije wil", wat zijn leven veel complexer maakt dan het leven van een bij. We hebben in ons dagelijks leven vele keuzemogelijkheden: wat we doen, wat we zeggen, enz. Een bij heeft niet de keuze tussen wel of niet een relatie verbreken en wel of niet ingaan op een verzoek van zijn baas.
Toch hebben ook wij mensen, in ons, een soort kompas.
We noemen het intuïtie. Alleen zijn we het vergeten doordat ons moderne leven een complexiteit met zich mee heeft gebracht.

De gnosis biedt uitkomst. Om het ons weer te herinneren.
Gnosis betekent "herinner jezelf".
In de drukte van alledag is het een hele opgave om keuzes te maken die goed zijn voor jezelf.
Net zoals de bij precies weet naar welke plant hij moet vliegen, zo weten wij ook diep van binnen welke beslissingen ons dichter bij onze bestemming brengen. De gnosis helpt ons om met ons eigen innerlijk kompas in contact te komen.

Naast het werken op energetisch niveau, wat ik binnen de gnostische sessies doe, zijn er ook andere manieren om in contact te komen met je intuitie.
Het zien van ons perfecte ecosysteem met al zijn schoonheid raakt onze eigen kern. Het brengt ons weer in contact met ons eigen kompas. En schenkt ons vertrouwen dat in de wereld alles op elkaar is afgestemd. Zodat we minder hoeven rond te dolen op zoek naar antwoorden.
Het is voor ons mensen dan ook heilzaam om vaker in de natuur te verblijven. Omdat wij ook deel uit maken van dat grote geheel.

Door je lichamelijke zintuigen open te zetten, kom je beter in je fysieke lichaam. En dit helpt om in contact te komen met je onderbewuste, je intuïtie, je energetische lichaam. Dat lijkt tegenstrijdig, maar dat is het allerminst. Doordat je minder in je hoofd zit, maak je ruimte voor bewustwording.
Je zintuigen open zetten in de natuur helpt je om te aarden. Aarden is een belangrijk deel van het in contact komen met je kern. Wanneer je aardt, ga je uit je hoofd en in je lichaam. Je staat steviger, komt meer in je kracht.

Hoe doe je dat?
Maak een fietstocht en ruik bewust. De aardse geuren die je opsnuift, maken iets los.
Ik vind mest niet bepaald lekker ruiken, maar van kinds af aan riep het een associatie op: ik voelde verbinding met de aarde, met waar we vandaan komen, een soort overgevoel. Aardse geuren geven je het gevoel dat je leeft: bloemen langs de weg, de geur van de rivier, een vleug mest.

Toen ik, net voordat ik met gnosis in aanraking kwam, lange tijd ziek was, was mijn energie niveau enorm laag. Ik ontdekte dat het ruiken van gras me kracht gaf: het zette iets in mij in beweging, mijn energie ging weer stromen. Het is niet voor niets dat mensen de geur van pas gemaaid gras zo prettig vinden. Het heeft invloed op de hormoonhuishouding in je hersenen. Omdat ik de fut niet had om dagelijks het gras te maaien, bedacht ik om een pluk gras uit de grond te trekken en daaraan te ruiken. Dat had hetzelfde effect. En niet zo maar ruiken, de geur echt goed opsnuiven. Instant energie, probeer het maar!

Er zijn talloze manieren om je zintuigen in de natuur open te zetten voor bewustwording:
Kijken naar de blaadjes in de bomen, luisteren naar de vogels, de zon op je huid voelen. En zeker ook de natuur van dichtbij bekijken: welke insecten kruipen er door het gras, hoe ziet een bloem er van dichtbij uit. Ik heb me er vaak ook verbaasd en vind het iedere keer weer een cadeautje om dingen te zien waarvan ik me niet bewust was.
Op een keer zag ik een naaktslak een grasspriet omhoog kruipen. Hoe kan dat?! Een naaktslak heeft een redelijk gewicht, een grasspriet oogt zo fragiel. Ik vond het een wonder.

Onlangs vertelde een client voor een sessie dat hij zich de laatste tijd bewust is van het gekwetter van vogels en daar ook plezier aan beleeft. Vervolgens zochten we een mooie plek uit in de natuur en deden daar de sessie. We waren nét klaar en de vogels om ons heen barstten uit in een vrolijk gekwetter, het leek wel een concert! Toeval? Wie zal het zeggen. Voor ons was het een bevestiging dat we op de goede weg zaten.

Kinderen hebben over het algemeen meer oog voor detail dan volwassenen. Vooral in de natuur. Het is bijzonder wat ze opmerken, ze zetten je zelf aan het denken. Als je de natuur in gaat met een kind, is het raadzaam om er niet alleen doorheen te lopen of fietsen, maar ook langere tijd op één plek te blijven. Dan beginnen details op te vallen en gaat de verbeelding werken.
Verbeelding heeft een nauwe relatie met bewustwording. Hoe meer ruimte er in het dagelijks leven is voor verbeelding, hoe bewuster je zult worden. Verbeelding ontstaat vanuit een gevoel, vanuit je binnenste. Net zoals inzichten die tot bewustwording leiden. Het zijn subtiele gewaarwordingen die met het verstand moeilijk te begrijpen en te verwoorden zijn.

Gebruik je fantasie, ga op onderzoek uit en ontdek wat voor jou goed werkt. Misschien voel jij je prettig bij kabbelend water of ruisende bladeren in de wind? Of vind je het heerlijk om in het hoge gras te liggen en de wereld vanuit een ander perspectief te bekijken.
Dat vind ik het mooie aan het proces van bewustwording: geen mens is hetzelfde, ieder mens bewandelt een eigen weg. De weg die bij hem of haar past.

Liggend in het gras ziet de wereld

er ineens heel anders uit

***