Leven vanuit je hart...


Het klinkt zo vanzelfsprekend, wie wil dat niet? Toch is het voor het grootste deel van de mensen geen vanzelfsprekendheid.
Feit is, dat de gemiddelde mens vanuit zijn verstand leeft. In Nederland staat het credo "niet zeuren, doorwerken" hoog in het vaandel. Net als "morgen weer een dag". Met als gevolg dat mensen in de maalstroom komen van werk-huishouden- vrije tijd. De vrije tijd is steeds minder vrij, want voor een groot deel ligt die al vast. Mensen zijn gewoontedieren en de vrije uren worden vaak op dezelfde manier ingevuld: tv kijken, sport, afspraken met anderen.
Het gevolg is, dat echt vrije tijd, waarin niks gepland staat, schaars is. Hoe vrij ben je, als je toch weer op de klok moet kijken en je schema af gaat werken dat je zelf bedacht hebt? Of wanneer je avond aan avond uitgeput voor de tv ploft?
En laat deze echt vrije tijd nu juist een belangrijke voorwaarde zijn om vanuit je hart te gaan leven. Tijd die niet volgepland staat. Pas als je hoofd niet gevuld wordt met informatie vanuit de media, meningen van anderen en vermaak, ontstaat er ruimte.
Ruimte om te dagdromen. Of wandelen. Of fietsen. Staren in het niets. Kortom, om te doen waar je op dat moment zin in hebt. In deze momenten van ruimte, ontstaan inzichten. Dan ploppen er ineens ideeën omhoog en gaan "de kwartjes vallen". Ineens worden zaken helder, je gaat begrijpen waarom het is zoals het is.
Die ruimte is essentieel om de verandering van "leven vanuit je verstand" naar "leven vanuit je hart" te kunnen maken.

De ervaring leert, zowel van mij zelf als anderen, dat dit nogal confronterend en bedreigend is. Want als er ruimte en rust is in je hoofd, komen allerlei weggestopte gedachten en gevoelens naar boven. Misschien ga je beseffen dat deze baan niet bij je past. Of dat er in de relatie met je partner weinig verbondenheid meer is. Of dat je eigenlijk te weinig echte aandacht besteedt aan je kinderen. Dit zijn ongemakkelijke zaken die we het liefst uit de weg gaan. Omdat ze je verdrietig maken of, soms letterlijk, pijnlijk zijn.

De logische reactie is, die momenten zoveel mogelijk uit te bannen. Vanuit angst blijven mensen functioneren op de automatische piloot. Zoals een vriendin van me het verwoordt: standje zombie. Go with the flow en niet te veel nadenken. Dan blijven de onaangename zaken uit beeld. Op de lange termijn volstaat deze manier van leven niet meer. De ongemakkelijkheden gaan zich steeds meer opdringen. En in je hart voel je steeds vaker dat je op de verkeerde weg zit. Intuïtief voel je aan: ik moet het anders doen.

Je angsten onder ogen zien is de eerste stap. Angst voor verandering. Wat als.... Maar we weten allemaal dat angst een slechte raadgever is. Als het nu alleen om onze eigen angst ging, was het probleem misschien niet zo groot. Maar we hebben ook te maken met angsten van mensen om ons heen: zij zijn namelijk ook net als wij. Nieuwe stappen in je leven worden niet altijd met gejuich ontvangen. De eerste reactie is vaak: "ja maar...stel dat het niet lukt, dat je geen inkomen hebt, dat je geen huis kunt vinden." En dat stimuleert zeker niet om zaken anders aan te pakken.
En dan hebben we nog de media, die ons voortdurend voeden met angst.
Immers, het gevaar ligt steeds op de loer! Aanslagen, ziektes, ontslag, kindermoorden: het is bijna onmogelijk om niet getroffen te worden door een ramp. Dan kun je maar het beste op het gebaande pad blijven, je weet nooit wat er anders gebeurt!

Nee, dat weet je niet. Maar je kunt je afvragen waar de weg waar we nu met z'n allen op zitten toe leidt: nog meer (verdovende) medicatie, hogere productienormen, het opgeven van onze vrijheid door voortdurende controle vanuit de overheid? Tja, zo wordt het leven meer een onzichtbare gevangenis. De keuze is aan ieder van ons. En die keuze kan ieder alleen maken vanuit zijn hart. Sta stil en luister naar je intuïtie. Je weet zelf heel goed wat goed is voor jou, alleen geloven de meeste mensen dat (nog) niet. We denken vooral in onmogelijkheden.

Inmiddels weet ik dat mensen tot zo veel meer in staat zijn dan wat ze nu doen. De mogelijkheden van mensen zijn oneindig. Mensen kunnen zo veel meer dan ze denken. Als je je gaat verdiepen in natuurvolkeren, ontdek je de menselijke kracht. Die is ook voorbehouden aan ons, maar dan zullen we onze angsten moeten leren loslaten. Het is het één of het ander: leven vanuit angst en controle of vanuit vertrouwen en wijsheid. Iedereen kan deze keuze maken! Het is niet de gemakkelijkste weg, maar op de lange termijn zal hij veel meer voldoening geven. Dan pas leef je echt, vanuit je hart.

In onderstaand boek staat beschreven hoe dat is, leven vanuit vertrouwen. Een aanrader!
 

 

 

 

 

 

 

 

 ***

 

November 2013