Inspiratie


Inspiratie haal ik onder andere uit het onderstaande. In de loop der eeuwen hebben vele mensen, wereldwijd, wijze uitspraken gedaan. Je kunt ze terug vinden in vele geschriften, teksten en boeken. Het is de moeite waard om ze te lezen. Het bijzondere aan deze geschriften is, dat ze tijdloos zijn. Ook cultuurverschillen vallen weg: er zijn veel overeenkomsten tussen verhalen die over de hele wereld verteld en geschreven zijn.
Daarnaast is de natuur voor mij een onuitputtelijke bron van inspiratie.

Een belangrijke bron van inspiratie zijn de gnostische Nag Hammadi Geschriften: 

"Niemand zal een voorwerp van grote waarde in een kostbaar ding verstoppen, maar vaak heeft iemand ontelbare duizenden verborgen in een ding dat nog geen stuiver waard is.

Zo is het ook met de ziel; 

Zij is een kostbare schat, maar ze is in een nederig lichaam gekomen."

Nag Hammadi Geschriften

Spiritualiteit
"Ieder menselijk wezen op deze aarde maakt allerlei leed door, heeft grote eenzaamheid gekend, wanhoop, ongerustheid, verwarring, onzekerheid. Dit is een waarneembaar feit, je kunt het aflezen van ieder gezicht op deze aarde.
De mens heeft alles wat op aarde maar mogelijk is gedaan om de werkelijkheid van het dagelijkse leven met al zijn verwikkelingen te ontlopen."
Jiddu Krishnamurti (Madanapalle, 11 mei 1895 – Ojai (VS), 17 februari 1986) was een uit India afkomstige spiritueel leraar.

"Vrijheid is het, de dingen die onaangenaam zijn, met dezelfde vreugde welkom te heten als de dingen die aangenaam zijn."
Bhagavad Gita

Natuur
Deze boom kwam ik tegen tijdens een van mijn wandelingen aan de Maas. Hij lijkt de wetten van de zwaartekracht te tarten. Ik besefte: deze boom kan veel meer dan je met je verstand voor mogelijk houdt. Door de gnosis heb ik geleerd, dat dat net zo geldt voor ons mensen. Ook wij kunnen veel meer dan we voor mogelijk houden.

Voeding

De prachtige kleuren en structuren van groenten en fruit behoren voor mij tot de wonderen van de natuur.

Ons energetische en fysieke lichaam zijn met elkaar verweven en beinvloeden elkaar. Wat je in je mond stopt, heeft dan ook invloed op je mentale gesteldheid en je bewustwordingsproces. Wanneer je aan je eigen bewustwordingsproces werkt, is het raadzaam om ook stil te staan bij je voeding.

Wetenschap

Het snijvlak van spiritualiteit en wetenschap is zeer boeiend: zoals kosmologie, geometrie en natuurkunde. Vooral de wetenschappers die voorbij de grenzen van de materie durven kijken doen interessante ontdekkingen.

Een gnostisch grondbeginsel is "zo boven, zo beneden". Zoals in de hemel, zo ook op aarde. Ook wetenschappers hebben dit ontdekt: de structuur van ons brein is gelijk aan de structuur van ons universum. De foto's hiervan zijn verbazingwekkend.

In onderstaand filmpje (10 min.) gaan wetenschappers in op de vraag: wat zijn de bouwstenen van het leven? Wat is materie? Wat is bewustzijn? Als materie eigenlijk niet bestaat, wie zijn wij dan? En ons ons universum? Interessante vragen!

Aan astrofysicus dr. Neil Degrasse Tyson werd gevraagd wat het meest verbazingwekkende feit is van ons universum. Dit is zijn antwoord: (ned. ondertiteling kan ingeschakeld worden)

Filosofie
"De mens die werkelijk op zoek is naar de waarheid is een heros, held. Want hij overwint zichzelf- hij overwint wat sterfelijk aan hem is, wat hem scheidt van de goddelijke waarheid."
Giordano Bruno (Nola, januari 1548 - Rome, 17 februari 1600) was een Italiaanse filosoof, priester, vrijdenker en kosmoloog.

"Houdt dagelijks afrekening met uzelf, en laat de slaap niet in uw ogen, alvorens gij uw dagwerk tot driemaal toe heb onderzocht in uw ziel. Vraagt uzelf af: waar ben ik geweest? Wat heb ik gedaan? War had ik moeten doen?"
Pythagoras, Grieks filosoof en wiskundige 580 v.C. - 504 v.C.

Vele filosofische teksten en geschriften vind je op arsfloreat.nl

Literatuur
"- Wat betekent "tam", vroeg de kleine prins?

- Dat is maar al te zeer een vergeten woord, zei de vos. Het betekent "verbonden".
- Verbonden?
- Ja zeker, zei de vos. Jij bent voor mij maar een heel klein jongetje als alle andere kleine jongetjes. En ik heb je niet nodig. Ik ben voor jou een vos als alle andere vossen. Maar als je me tam maakt, dan zullen we elkaar nodig hebben. Dan ben je voor mij enig op de wereld en ben ik voor jou enig op de wereld....."

"Vaarwel, zei de vos. Dit is mijn geheim, het is heel eenvoudig: alleen met het hart kun je goed zien. Het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar. Dat is een waarheid, die de mensen vergeten hebben, zei de vos."

De Kleine Prins is een poëtisch verhaal van de hand van schrijver en piloot Antoine de Saint-Exupéry, gepubliceerd in 1943.

Natuurvolkeren
Lang geleden heb ik deze mensen ontmoet op een Indonesisch eiland.
Een belangrijke levensles die ik er heb geleerd, is dat de mens weinig nodig heeft. De natuur voorziet in alles.

Later in mijn leven kwam ik de volgende spreuk tegen die nog steeds betekenisvol is:

"Pas als de laatste boom geveld is,
de laatste rivier vergiftigd,
de laatste vis gevangen,
dan zal de mens ontdekken dat geld niet eetbaar is."
Cree people, Canadese indianen